Test nietolerancja glutenu + celiakia jest przeznaczony do wykrywania we krwi i surowicy przeciwciał klasy IgA skierowanych przeciwko ludzkiej transglutaminazie tkankowej (tTG), która jest głównym autoantygenem rozpoznawanym przez przeciwciała skierowane przeciwko endomysium mięśni gładkich oraz przeciwciał skierowanych przeciwko i gliadynom (DGP). W trakcie badania obecne we krwi przeciwciała klasy IgA (przeciwko tTG lub przeciwko gliadynie) połączą się z barwnymi cząsteczkami lateksu, opłaszczonymi przeciwciała przeciwko przeciwciałom klasy IgA. Powstające koniugaty zbudowane z cząsteczek lateksu połączonych z przeciwciałami skierowanymi przeciwko IgA i z przeciwciałami klasy IgA, migrują wzdłuż membrany, zgodnie z siłami kapilarnymi do odpowiednich pół testowych ( odpowiednio w polach T1 T2) znajdują się rekombinowane tTG i deaminowane peptydy gliadyny. Cząsteczki te wychwytują koniugaty lateksowe utworzone w oparciu o obecne w próbce przeciwciała klasy IgA, skierowane przeciwko tTG i/lub przeciwko gliadynie w wyniku czego pojawiają się odpowiednie czerwone linie. Wyniki testu są interpretowane na podstawie obecności odpowiednich linii po 15 minutach.
WSKAZANIA DO WYKONANIA TESTU
- wzdęcia i ból brzucha
- przewlekła biegunka
- wymioty
- zaparcia
- dla osób, które w najbliższej rodzinie mają krewnych z nietolerancją glutenu lub celiakią
- osoby z cukrzycą typu 1
Dokładność testu (tTG: transglutaminaza tkankowa) wynosi 98%.
Dokładność testu (DGP: deaminowane peptydy gliadyny) wynosi 98%.
ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA
- 1x kasetka testowa
- 1x pipeta plastikowa
- 1x fiolka z buforem
- 1x sterylny nakłuwacz do pobierania próbki krwi
- instrukcja użycia
Na podstawie 0 opinii
ogólnie