Suchość w gardle i przełyku - przyczyny, jak się jej pozbyć?
Suchość w gardle i przełyku to jeden z najczęściej występujących problemów, z którym boryka się nawet 50% populacji. Najczęściej kserostomia pojawia się w okresie zimowym, w sezonie grzewczym. Jest również objawem wielu schorzeń. Zastanawiasz się, w jaki sposób załagodzić uciążliwą suchość w gardle i przełyku? Zapraszamy do lektury.
Suchość w gardle i przełyku - przyczyny
Kserostomia, czyli inaczej suchość gardła to zespół objawów wynikających z niewystarczającego wydzielania śliny przez gruczoły. Wśród najczęstszych przyczyn dyskomfortu należy wymienić:
- zbyt długie przebywanie w ogrzewanych bądź klimatyzowanych pomieszczeniach,
- zanieczyszczenie powietrza smogiem lub dymem papierosowym,
- zmiany temperatury,
- oddychanie przez usta,
- chrapanie,
- zbyt mała ilość wody spożywanej w ciągu dnia,
- niedobór żelaza oraz witamin z grupy B,
- odwodnienie spowodowane gorączką czy biegunką,
- zmiany hormonalne,
- radioterapia,
- chemioterapia.
Suchość gardła i przełyku to także jeden z objawów towarzyszących infekcjom bakteryjnym, wirusowym, stanom zapalnym jamy ustnej, chorobom autoimmunologicznym, cukrzycy i gruźlicy. Powodem kserostomii może być również przyjmowanie niektórych leków, m.in. antyhistaminowych, moczopędnych czy psychotropowych.
Na suchość gardła są szczególnie narażone osoby pracujące w klimatyzowanych pomieszczeniach bądź pracujące głosem (aktor, piosenkarz, nauczyciel).
Suchość w gardle i przełyku - objawy
Zmniejszona ilość wydzieliny nie tylko prowadzi do suchości gardła, lecz także bardzo często powoduje inne dolegliwości, m.in. uczucie drapania, pieczenia, trudności z przełykaniem oraz ból podczas mówienia czy jedzenia.
Jak się pozbyć suchości w gardle i przełyku?
Aby wyeliminować suchość w gardle, zaleca się:
- dbanie o właściwą wilgotność powietrza w pomieszczeniu,
- stosowanie nawilżaczy,
- spożywanie odpowiedniej ilości wody,
- ograniczenie bądź rezygnację z picia kawy, alkoholu i palenia tytoniu,
- unikanie ostrych i słonych potraw,
- prawidłową higienę jamy ustnej (używanie miękkich szczoteczek do mycia zębów i języka),
- żucie gum bez cukru.
Równie ważną kwestią jest zapewnienie gardłu właściwego poziomu nawilżenia w przypadku stanów zapalnych czy infekcji. Warto zatem wybrać takie produkty, jak:
- Płyn do płukania jamy ustnej Meridol, który nie tylko zapewnia świeży oddech, lecz także chroni przed bakteriami, osadzaniem się płytki nazębnej i powstawaniem próchnicy.
- Spray do gardła ARGENTIN-T, który wspomaga leczenie stanów zapalnych wywołanych przez infekcje wirusowe i bakteryjne. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Łagodzi również pieczenie i ból.
- Syrop z porostu islandzkiego - zmniejsza objawy suchego kaszlu, chrypkę oraz koi podrażnione gardło. Dzięki porostowi islandzkiemu błona śluzowa gardła zostaje pokryta ochronną warstwą, co przyspiesza jej regenerację, zwiększa komfort przełykania, a także zabezpiecza przed działaniem czynników zewnętrznych (suche bądź zimne powietrze).
- Pastylki Strepsils Herbal - produkt zawiera naturalne ekstrakty ziołowe, takie jak olejek z melisy łagodzący podrażnienia i kojący gardło, a także witaminę C i cynk, które dodatkowo wspierają układ odpornościowy.
- Lizaki Natursept - zmniejszają ból, nawilżają, leczą podrażnienia (pieczenie, suchość, trudności w przełykaniu) oraz ochraniają błonę śluzową gardła. Produkt łagodzi stany zapalne, a także pomaga odzyskać przez błonę śluzową funkcji ochronnej.
Doskonałą alternatywą dla syropów czy pastylek są zioła do zaparzania. Warto wybrać Korzeń Prawoślazu, który wykazuje działanie osłaniające i powlekające. Wyrób chroni przed podrażnieniami gardła, zmniejsza stany zapalne oraz ułatwia regenerację uszkodzonej błony śluzowej.