Suchość w gardle i przełyku to jeden z najczęściej występujących problemów, z którym boryka się nawet 50% populacji. Najczęściej kserostomia pojawia się w okresie zimowym, w sezonie grzewczym. Jest również objawem wielu schorzeń. Zastanawiasz się, w jaki sposób załagodzić uciążliwą suchość w gardle i przełyku? Zapraszamy do lektury.

Suchość w gardle i przełyku - przyczyny

Kserostomia, czyli inaczej suchość gardła to zespół objawów wynikających z niewystarczającego wydzielania śliny przez gruczoły. Wśród najczęstszych przyczyn dyskomfortu należy wymienić:

  • zbyt długie przebywanie w ogrzewanych bądź klimatyzowanych pomieszczeniach,
  • zanieczyszczenie powietrza smogiem lub dymem papierosowym,
  • zmiany temperatury,
  • oddychanie przez usta,
  • chrapanie,
  • zbyt mała ilość wody spożywanej w ciągu dnia,
  • niedobór żelaza oraz witamin z grupy B,
  • odwodnienie spowodowane gorączką czy biegunką,
  • zmiany hormonalne,
  • radioterapia,
  • chemioterapia.

Suchość gardła i przełyku to także jeden z objawów towarzyszących infekcjom bakteryjnym, wirusowym, stanom zapalnym jamy ustnej, chorobom autoimmunologicznym, cukrzycy i gruźlicy. Powodem kserostomii może być również przyjmowanie niektórych leków, m.in. antyhistaminowych, moczopędnych czy psychotropowych.

Na suchość gardła są szczególnie narażone osoby pracujące w klimatyzowanych pomieszczeniach bądź pracujące głosem (aktor, piosenkarz, nauczyciel).

Suchość w gardle i przełyku - objawy

Zmniejszona ilość wydzieliny nie tylko prowadzi do suchości gardła, lecz także bardzo często powoduje inne dolegliwości, m.in. uczucie drapania, pieczenia, trudności z przełykaniem oraz ból podczas mówienia czy jedzenia.

Jak się pozbyć suchości w gardle i przełyku?

Aby wyeliminować suchość w gardle, zaleca się:

  • dbanie o właściwą wilgotność powietrza w pomieszczeniu,
  • stosowanie nawilżaczy,
  • spożywanie odpowiedniej ilości wody,
  • ograniczenie bądź rezygnację z picia kawy, alkoholu i palenia tytoniu,
  • unikanie ostrych i słonych potraw,
  • prawidłową higienę jamy ustnej (używanie miękkich szczoteczek do mycia zębów i języka),
  • żucie gum bez cukru.

Równie ważną kwestią jest zapewnienie gardłu właściwego poziomu nawilżenia w przypadku stanów zapalnych czy infekcji. Warto zatem wybrać takie produkty, jak:

  • Płyn do płukania jamy ustnej Meridol, który nie tylko zapewnia świeży oddech, lecz także chroni przed bakteriami, osadzaniem się płytki nazębnej i powstawaniem próchnicy.
  • Spray do gardła ARGENTIN-T, który wspomaga leczenie stanów zapalnych wywołanych przez infekcje wirusowe i bakteryjne. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Łagodzi również pieczenie i ból.
  • Syrop z porostu islandzkiego - zmniejsza objawy suchego kaszlu, chrypkę oraz koi podrażnione gardło. Dzięki porostowi islandzkiemu błona śluzowa gardła zostaje pokryta ochronną warstwą, co przyspiesza jej regenerację, zwiększa komfort przełykania, a także zabezpiecza przed działaniem czynników zewnętrznych (suche bądź zimne powietrze).
  • Pastylki Strepsils Herbal - produkt zawiera naturalne ekstrakty ziołowe, takie jak olejek z melisy łagodzący podrażnienia i kojący gardło, a także witaminę C i cynk, które dodatkowo wspierają układ odpornościowy.
  • Lizaki Natursept - zmniejszają ból, nawilżają, leczą podrażnienia (pieczenie, suchość, trudności w przełykaniu) oraz ochraniają błonę śluzową gardła. Produkt łagodzi stany zapalne, a także pomaga odzyskać przez błonę śluzową funkcji ochronnej.

Doskonałą alternatywą dla syropów czy pastylek są zioła do zaparzania. Warto wybrać Korzeń Prawoślazu, który wykazuje działanie osłaniające i powlekające. Wyrób chroni przed podrażnieniami gardła, zmniejsza stany zapalne oraz ułatwia regenerację uszkodzonej błony śluzowej.