Witamina C jest jednym z najczęściej stosowanych preparatów witaminowych. To nie tylko niezawodne remedium w walce z grypą czy przeziębieniem ‒ suplementowanie jej jest znacznie korzystniejsze dla organizmu człowieka. Czy możliwe jest przedawkowanie omawianej dziś witaminy? Czy jej nadmiar może zaszkodzić? 

Czym jest witamina C?

Witamina C, czyli kwas  L-askorbinowy, jest antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz stresem antyoksydacyjnym. Ponadto, zmniejsza uszkodzenia komórek, które powstają w wyniku chorób oraz procesów starzenia. Zażywanie witaminy C ma także wpływ na pracę mózgu i odporność, silnie zwiększa przyswajanie żelaza oraz zredukowanej formy witaminy E. Obniża ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie glukozy. 

Jaka jest optymalna, dzienna dawka witaminy C zalecana dla człowieka?

Dzienna dawka witaminy C zależy od wieku oraz płci człowieka, ale także od takich czynników, jak stan zdrowia czy narażenie na stres. U osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie wynosi około 1 mg/kg masy ciała. Natomiast u dzieci jest to dawka około 2 mg/kg masy ciała na dobę.

Czy witaminę C można stosować w dowolnych ilościach?

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nadmiar kwasu askorbinowego najczęściej jest wydalany wraz z moczem. Jednak bardzo duże dawki witaminy C, ponad 2 g/kg na  masę ciała, mogą spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in. bóle brzucha, biegunkę, wymioty, wzdęcia, a także nudności, kolki i zgagi. Może też pojawić się charakterystyczna wysypka, która przybiera postać dokuczliwego rumienia na skórze, zaczerwienienia, wywołuje  swędzenie.  

Zbyt wysoka dawka witaminy C może utrudniać także wchłanianie miedzi i selenu. Dlatego, spożywając witaminę C, warto upewnić się, czy w jedzeniu występuje wystarczająca zawartość tych minerałów. 

Jakie są skutki nadmiaru witaminy C w organizmie? 

Jednorazowe podanie podwyższonej dawki witaminy C, nie wywoła problemów zdrowotnych. Jednak zbyt duża dawka, spożywana przez dłuższy czas, to większe ryzyko chorób układu moczowego, a dokładniej nerek. (Mogą odkładać się szczawiny, czyli związki, których nagromadzenie się może doprowadzić do kamicy nerkowej). 

Wymienione skutki przedawkowania witaminy C dotyczą jej zażywania w formie suplementów diety. Niemożliwe jest jej przedawkowanie w przypadku spożywania standardowej, prawidłowo zbilansowanej diety owocowo – warzywnej.